Vergi Davalarında Yetkili Mahkeme
Vergi Davalarında Yetkili Mahkeme; Vergi uyuşmazlığı olarak ifade edilen durum mükellefle vergi dairesi arasında ortaya çıkar. Vergiden kaynaklanan bu tür uyuşmazlıklar neticesinde dava açılabilmesi mümkündür. Vergi mükellefi ile vergi dairesi arasında ortaya çıkan işlemler ise tarh, tebliğ, mükellefiyet, tahakkuk, ceza kesilmesi ve tahsil işlemleri olarak gruplandırılabilir. Vergi davalarında yetkili mahkeme bu sebeplerle merak edilir.
Vergi Davalarında Yetkili Mahkeme
Vergi devletin kamu alacakları olarak tanımlanan alacağıdır. Kamu alacaklarına ilişkin bu tür durumlarda uyuşmazlığın çözümü için idari yargıya başvuru yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda ise adli yargı birimlerinin görev yapabilmesi söz konusudur.
Vergi Davaları Hangi Mahkeme?
Vergi davalarına yönelik olarak merak edilen pek çok konu bulunmaktadır. Vergi davaları hangi mahkeme? Suali de bunlardan biridir. İdari yargı açısından konu ele alındığında davanın hangi coğrafi yerde görüleceği konusu gündeme gelmektedir.
Görev ve yetki kavramlarının doğru anlaşılması gerekirken idari yargı açısından bir dava hangi yargı birimi tarafından görülecekse görevden söz etmek gerekir. Bu durumda görevli mahkeme kavramı ortaya çıkar.
Dava açısından hangi yargı birimi önünde görüleceğinin belirlenmesi ise mahkemenin yetkisini ifade etmektedir. Bu durumda da yetkili mahkeme kavramı oluşur.
İYUK vergiyle ilgili uyuşmazlıklar söz konusu ise yetkili mahkemeden söz edileceği zaman uyuşmazlık konusu resim, harç veya vergi benzeri belgeleri kesen dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkili olmaktadır.
Amme alacaklarının Tahsili Usul Kanunu söz konusu ise uygulama sırasında ödeme emrini kesen dairenim bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkilidir. Diğer uyuşmazlıklarda ise dava konusu işlemi yapan dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi yetkili kılınır.
Gümrük Kanunu uyarınca vergi alınması gerekli olduğunda ve Vergi Usul Kanunu gereği şikâyete bağlı vergi düzeltme taleplerinin reddi söz konusu ise bu durumda vergi, resim, harç gibi mali yükümlülükleri tarh ve tahakkuk ettirecek olan dairenin bulunduğu yerde kurulan vergi mahkemesi yetkili kabul edilir.
Vergi Mahkemeleri
Vergi mahkemeleri idari yargı düzeninin içerisinde yer alan ve yargılamanın yapıldığı mercilerdir. Görevli ve yetkili mahkemelerin belirlenmesinin en önemli sebebi işlemlerin aksamadan yürütülmesidir. Bu sayede hızlı bir yargılama yapılabilir.
Vergi davalarına ilişkin olarak yetkili ve görevli mahkemeler belirlenirken İYUK ve VUK bilinmelidir. Vergilendirme işlemleri sırasında vergi mükellefi ile devlet arasında uyuşmazlık yaşanması durumunda dava açılabilmesi mümkündür.

Vergi mahkemesi olarak adlandırılan mercilerin idari yargı içerisinde görevlendirildikleri görülmektedir. Vergi uyuşmazlıklarının çözümlenebilmesi için vergi mahkemelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu mahkemeler özel yetkili mahkemeler olarak görev yapar.
Vergi mükellefleri uyuşmazlık yaşanması durumunda öncelikle vergi mahkemesine başvuru yapar. Daha sonraki aşamalarda ise Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay başvuru yapılması gereken merciler arasında yer alır. Vergi mahkemelerinin görevleri ise vergilendirme işlemleri sırasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların giderilmesidir. Vergi davası açılırken yetkili olmayan bir vergi mahkemesine açılması durumunda görev ve yetki yönünden dava reddedilir. Ardından da dava dosyasının görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesi yönünde karar verilir.