Avukat Dr. Ebubekir Başel, kurduğu Senato Hukuk bürosuyla Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Sağlık Hukuku, Sigorta Hukuku, Tüketici Hukuku  ve Gayrimenkul & Kira Hukuku başta olmak üzere birçok hukuk alanında avukatlık faaliyeti yürütmektedir.

İletişim

0 533 016 83 58

İlkbahar Mah. Günaypark Kümeevleri Sk. Sınpaş Altınoran Kule 2 Daire No:23 ÇANKAYA/ANKARA

senato.av@gmail.com

Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresi

Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresi

Vergi Mahkemelerinde açılan davalar çeşitli nedenlere dayandırılabilir. Devlet kamu hizmeti vermek için vergilendirme işlemi yapar. Devletin idare kurumları vergilendirme işlemleri sırasında çeşitli uyuşmazlıklara bağlı olarak mükelleflerle karşı karşıya kaldığında hukuk yoluna başvurulabilir. Vergi mahkemesine dava açma süresi bu sebeplerle merak edilir.

Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresi

Vergi davalarını ilgilendiren konulardan biri de dava açma süresidir. Vergi davasına konu olan işlemler tarh-tahakkuk aşamasında ya da tahsilat aşamasında ortaya çıkabilmektedir. Tarh-tahakkuk aşamasında ortaya çıkacak uyuşmazlıkta verginin idare tarafından tarh edilmiş olması gerekir. Ayrıca vergi dairesinin kişiye bir ceza kesmiş olması da dava açma nedenleri arasında yer alabilir.

İlginizi Çekebilir: Vergi Cezası Avukatı

Tahsil aşamasına yönelik olarak ise gerçekleşmiş olması gereken işlemlerden biri ödeme emrinin tebliğidir. Tahakkuka dayanan ihtiyati haciz uygulanmış olmalı veya haciz uygulaması yapıldıktan sonra malların paraya çevrilmiş olması gerekir. Bu tür işlemlerin gerçekleştiği durumlarda ortaya bir uyuşmazlık çıkması halinde vergi mahkemesine dava açılabilir.

Vergi Mahkemesi Dava Açma Süresi Nedir?

Vergi mahkemelerinde açılacak davalara yönelik olarak merak edilen pek çok soru bulunur. Vergi mahkemesi dava açma süresi nedir? Suali de bunlardan biridir. Vergi mahkemeleri yönünden dava açma süresi olarak belirlenen zaman özel kanunlar ile ayrı bir süre belirlenmediği takdirde Danıştay’la İdare Mahkemesi için 60 gündür. Bu süre Vergi Mahkemesi için 30 gündür. Bu süre hak düşürücü süredir ve dava açılmadığı takdirde hak aramak mümkün olmaz.

İlginizi Çekebilir: Ankara Vergi Avukatı

Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresi
Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresi

Vergi mahkemelerinde dava açılırken idari bir uyuşmazlık söz konusu ise yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen gün süre başlar. Ayrıca vergi, harç ve benzeri zamların yanı sıra cezaları ilgilendiren uyuşmazlıklar için geçerli olan bazı durumlar söz konusudur. Verginin tahsilatı tahakkuka bağlı ise tebliğ tarihini izleyen tarihle dava süreci başlar.

Bunun yanı sıra tebliğ yapılmış ise tebliği tarihinden itibaren tevkif yoluyla alınacak vergilerde ise istihkak sahiplerine ödemenin yapıldığı tarihten itibaren dava açma süresi başlar. Tescile bağlı vergiler söz konusu ise bu durumda tescilin yapılma tarihine bakılması gerekir.

Vergi davası açma konusunda mükelleflerin bu tür hakları olduğu görülmektedir. Bunun yanında kendilerine ceza kesilen kişiler de vergi mahkemelerinde dava açma hakkına sahiptir Devlet vergiler aracılığı ile kamu hizmetini yerine getirmeye çalışır. Bu nedenle de vergi almak sureti ile hizmetlerini gerçekleştirir.

İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine yönelik olarak dava açma hakkı kişilere verilen haklardan biridir. Vergi Hukuku kapsamında devlet ve kişiler arasında vergi borcu nedeni ile ortaya çıkan uyuşmazlıkların düzenlendiği görülmektedir.

Vergi davalarında uyuşmazlığın niteliğine bağlı olarak görevli ve yetkili mahkemeye dava açılması gerekir. Dava açma sürecinde ise dilekçe hazırlanarak mahkemeye başvuru yapılır. Hukuki açıdan karmaşık konular olması nedeni ile vergi davalarına yönelik olarak işlem başlatılacağı zaman hukukçulardan destek alınması hak kayıplarını engelleyici bir yaklaşımdır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir