Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresini Kaçırma
Vergi davaları mükellefler ya da kendilerine ceza kesilen kişiler tarafından açılabilir. Devlet vergi almak sureti ile kamu hizmetini gerçekleştirir. Bu sebeple de vergilendirme yapar. İdare kurumu devlet adına vergilendirme işlemleri sırasında kişilerle muhatap olan taraftır. Bazı uygulamalar sırasında ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda ise vergi mahkemelerine başvurmak gerekli olabilir. Vergi mahkemesine dava açma süresini kaçırma bu tür bir sorunla karşılaşıldığında merak edilir.
Vergi Mahkemesine Dava Açma Süresini Kaçırma
Vergi mahkemelerine belirlenen süre içerisinde dava açılmadığı takdirde hak düşürücü süre aşılmış olur. Bu nedenle de hukuken hak aramak gerekli olduğunda kanunlarla belirlenen hak düşürücü süre içerisinde başvuru yapılması gerekir. Vergi mahkemelerine başvuru yapabilmek için yasaların belirlediği süre 30 gündür.
Vergi Yargılaması
Vergi yargılaması için görevli ve yetkili mahkeme önem arz eder. Dava açılacağı zaman görevli ve yetkili mahkemeye dilekçe verilir. Bu nedenle de davaya yönelik olarak görevli ve yetkili mahkemenin doğru tespit edilmesi önem taşır. Vergi davalarında hukuki destek alınması hak kayıplarını engeller. Bu sebeple de profesyonel anlamda bir yardım alınması önerilir.

Dilekçe hazırlanmak sureti ile başvuru yapılırken ilgili vergi mahkemesi başkanlığına hitaben hazırlanır. İlgili vergi mahkemesinin başkanlığının farklı bir yargı çerçevesinde olması durumunda yetkili vergi mahkemesine gönderilmek kaydı ile herhangi vergi mahkemesinin başkanlığına da dilekçe gönderilebilir.
Bunun yanı sıra idare mahkemesi başkanlıkları da dilekçenin gönderilebileceği mercilerdir. Yabancı ülkelerde yaşayan kişiler açısından ise Türk konsolosluklarına verilmek sureti ile dava süreci başlatılabilir.
Vergi davası vergi mükellefleri veya kendilerine ceza kesilen kişililer tarafından açılabilir. Tarih edilen vergiler veya kesilen cezalar söz konusu ise bu tür davalar açılarak hukuk yoluna başvurma hakkı kişilere tanınmıştır.
Vergi Mahkemesine Dava Açmak
Vergi mahkemesine dava açabilecek kişiler merak edildiğinde ise bilinmesi gerekenlerden biri de vergi mükellefleri ile kendilerine ceza kesilenlerin yanı sıra gerçek kişiler ve vekilleri de bu davaları açabilir. Vergi davalarında dava açma süresi söz konusu olduğunda İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun dikkate alınması gerekir. Küçükler ve kısıtlı durumda olanların kanuni temsilcileri ile dava açma hakkı bulunur. Ayrıca tüzel kişiler de kanuni temsilcileri ile dava açabilir. Takdir komisyonlarınca takdir olunmuş matrahlar için de dava açılabilmektedir. Tüm bu işlemler için başvuru yapılması gereken merci ise vergi mahkemeleridir.
Vergi mahkemelerinde dava açma süresi ne kadar?
Vergi mahkemelerinde dava açma süresinin özel kanunlarda ayrı süreler belirtilmediği takdirde 30 gün olduğu belirlenmiştir. Bazı durumlarda ise dava açma süresi olarak 15 gün esas alınır. İhtiyati tahakkuk işlemlerinin ardından gelen ihtiyati haciz işlemleri söz konusu ise ödeme emrine karşı dava açılacaksa 15 günlük sürenin dikkate alınması gerekir. Vergi davasına yönelik olarak bilinmesi gereken önemli konulardan biri de vergi mahkemesinin görev ve konusu dışındaki davaların bu mahkemelere açılamadığı yönündedir. Bu nedenle görevli ve yetkili mahkemelerin doğru anlaşılması gerekir.